Są bardziej pracochłonne od białych kluseczek śląskich, dlatego zdarza się że robię takie trochę oszukane kluseczki, z mniejsza ilością tartych ziemniaków.
Dzięki temu zabiegowi skraca się czas przygotowania. Zrobiłam je w wersji wegańskiej, bez jajka. Można je jeść polane oliwą lub jakimś sosem.
Ekspresowe kluseczki wegańskie.
- 3/4 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/4 kg surowych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- sól
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, uklep je w misce po czym odłóż czwartą część, Wypełnij tą część mąką ziemniaczaną po czym włóż z powrotem odłożone ziemniaki.Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce - dodaj do ugotowanych ziemniaków razem z sokiem. Dodaj czubatą łyżkę mąki pełnoziarnistej oraz olej.
Wymieszaj masę dokładnie. Nakładaj kluseczki łyżką na osolony wrzątek. Gotuj przez kilka minut od wypłynięcia w zależności od wielkości kluseczek. Kluseczki są bardzo miękkie i smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz