Taką właśnie przygotowałam sałatkę.
Zielony makaron orkiszowy z algami bardzo dobrze komponuje się z sałatką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdxRLBzxaoGJFtOP8j30RAOL_09HVG8T9c3kmfl836YZxKObjhLRF_SZKGeledBr3rSQSH9JDAvjNbEPQKLiGFyTVd9MK1SPIvP60sIA_EkY1UuCWMJYmbJeqxYyj368k6gA5RUNWVXas/s280/makSledz5.jpg)
Posiada bardzo duże ilości magnezu i B-karoten.
Śledziowe makaroni.
- 100 g makaronu orkiszowego z algami
- pół sałaty lodowej
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka miodu
- 200 g filetów śledziowych korzennych w oleju
- pęczek koperku
- pieprz cytrynowy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAL-dDpcpYs20OYHOfrb0O0seEo6IXNrhJp7iFEWRnKCZnu3YntJVkjayVgQvy-vzQJ3kiksp6rE2twcozVUX-LRHHRLc2eczSMO_Uo5wQ_cw59rxLRwXWex7HJoUxIMfTgOpy5fc4Xi8/s320/makSledz1.jpg)
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Możesz go połamać przed ugotowaniem na krótsze kawałki.
Filety śledziowe odsącz z oleju, pokrój w cieniutkie paseczki.
Sałatę pokrój drobno (zostaw kilka listków do dekoracji) . Posiekaj koperek (zostaw kilka gałązek do dekoracji).
Z miodu, soku z cytryny i kilku łyżek oleju z śledzi przygotuj sos.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEjnXcQxifxs0BiQNDNxl9OnPxpXNTZAzRlVvu4iDPUBSHt78DTjmTcZ-e7ZB8e0nGS46Z_-rzwV-BZ6Ta1hY4Tom_spfCPKahTUd502u6SLkHDy_N0rfurCv8d4vO-Lyzw3Qp40YjnuQ/s280/makSledz3.jpg)
Wymieszaj makaron z śledziem, sałatą i koperkiem. Polej sosem i wymieszaj.
Podawaj sałatkę w miseczkach udekorowaną gałązkami koperku i posypaną pieprzem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz