Ostatnio upiekłam roladki ze schabu. Były bardzo smaczne, więc można by je powtórzyć na święta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJ8F8DNgPts1ynMUPS4aBMfGo6qHF3VTtvgsZGKLrpbHCTdd0EprpXbVddRkOhPEUpCOAEzfzv8DujqObpVlxrg469DDQhj5OQQqYjwtdWX6T2AOHrAp99FHhySASY2h56FlewoF_ePMsN/s280/rolZuraw3.jpg)
- 1 kg schabu
- 25 dag boczku wędzonego
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- sól, pieprz biały do smaku
- 1/2 szklanki białego wina
- masło sklarowane
- bulion do podlania
Mięso oczyść z błon. Wykrój z mięsa ładne plastry. Rozbij je delikatnie, posól, popieprz.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixuqg71_E-m9-fIJoyEn3hg0gNE4tC0aA3-46RBrRtZNfP-W-nVLcvDXydfy_blm_IkPci_ROykSY-S3VLqW1yaGlv55kObirFCEdAQaV3DDcDvXsi0mk7k5zuQgRNlM6wAC4clv-QESqh/s280/rolZuraw0.jpg)
Skrawki mięsa zmiel razem z boczkiem i cebulą. Dopraw farsz pieprzem, dodaj żurawinę, paprykę - wymieszaj dokładnie. Formuj roladki nadziewając je farszem. Zepnij je szpilkami.
Przesmaż roladki na sklarowanym maśle ze wszystkich stron. Podlej je winem, gdy alkohol odparuje przykryj pokrywką i duś na bardzo małym ogniu podlewając bulionem do chwili, aż mięso będzie miękkie.
Wyjmij szpilki.
Sos z pieczenia dodaj do ugotowanej z żurawiną i zasmażonej kapusty kiszonej.
Roladki przełóż na kapustę i poduś jeszcze razem kilka minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhD8cfu9eHU8JhtXm_9v9eShG_0n6iyluEw_oiB1kQf1343heB9rRCENizT9IqZmdSZ3DxqNTPKSnN295emhJv2iRvOqqqo5iYmKPtV5ZB3n3fL8O-iObyx9OFJM1HyZyZTGa-NrB8VjPdy/s280/rolZuraw1.jpg)
Podawaj roladki na kiszonej kapuście zasmażanej z żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz