![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFH2YBxrch_ijp0OY738-UQzxaLvmf07YZD0TITo0_D7YL-Lwu5148usj9hAH9Wz4iaRdtrCDj-tksejFmru4sw2cQmqjTpsH0KgcULf-6mEFlH5O3nSCEgZxNLJidOzihjYfd8HZytaAo/s280/cebSledz7.jpg)
Cebulaki śledziowe.
- ok.500 g mąki
- 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 30 g drożdży
- 1łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2łyżki oliwy
- ok. pół kg żółtego sera
- 2 puszki śledzi w oleju
- 1 cukinia
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki koncentratu pomidorowago
- 1/2 kg cebuli
- suszone oregano, estragon (po 1/2 łyżeczki)
- sól i pieprz do smaku
- rodzynki do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJ3AacwdoJrVKI1XCkJImo5wTnHK9QpMos22Qpr1PSEZdaEzHQvEMqXONFVrKgOPKxju4HNIL0yNEKdEA5khlh0n_a91oYtIuU6jg4pc6BH3mhrNdxFWr3uowZ6zP5NUbtlDCMY_psN7Rc/s280/cebSledz3.jpg)
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, buzujące drożdże i pozostałą wodę oraz oliwę. Wyrób ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmGq8869cfmS4yjtU5o4mMtRwIP7SOLoOi_9ZKacQ4jauVUvL7Lemx6LeFHHSHJInLv0RsRqO30BZSBN0qTIDPLKH4FY5FoMU8fJart1zH1_wxpT1O631gvSlc3wZD91VdnadligyIBo-F/s280/cebSledz4.jpg)
i lekko rozgniecioną widelcem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Stolnicę posyp mąką.
Ciasto podziel na 6-8 części i każdą z nich rozpłaszcz na placek o kształcie ryby. Każdy placek posmaruj cienko koncentratem pomidorowym,
następnie ułóż część startego sera , cebulę z rybą, resztę startego sera. W miejscu oczek ryby wciśnij rodzynki.
Cukinię pokrój w półplasterki. po czym ułóż we wzór łusek. Piekarnik nagrzej do 200ºC i piecz śledziowe cebulaki aż się ładnie zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz