![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDD2yJw8iO6Ib_1vr5dqDANZvEzH5Z6ulwbyD0Q5mtBunGkhg0ozDPzC26i-ptMTlElnHUnKSa-Qq9BeKfOFmeeAqp_81IHkXIvbMspsgztpCTImrgRTWow2nQvEeE230AYzue0H9oAheV/s280/Bu%25C5%2582wankiRaz3.jpg)
To mój kolejny pomysł na słone pieczywo świąteczne. Sądzę, że takie bułeczki będą zdrową dekoracją świątecznego stołu.
- 30 g drożdży
- 2 łyżki miodu
- 400 g ciepłej wody
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki pszennej razowej
- 3 łyżki zarodków pszennych
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki otrębów owsianych
- rodzynki i goździki do dekoracji.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhd9Fa6t8Uq6egwps3SOhehZ3YOXjgdpE0glxgQvPCoLdhM5RYeLFAEokPImQZX6RYdO-cdtvCzJSLt5Rp4Xlh-HyfZK4D9pyJ0irSskiozTcxeJe02PQatcG3h4Ln8UMMRkfEPrdK4IvM0/s280/Bu%25C5%2582wankiRaz2.jpg)
Mąkę pszenną, mąkę razową, sól i zarodki, wymieszaj ze sobą,
połącz z wodą i dobrze wyrób ręką. Odstaw w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na około 20-30 min.
Formuj z ciasta bułeczki i układaj je rzędami od największej do najmniejszej
tak, by powstały bałwanki. Zrób odstępy , bo bułeczki jeszcze wyrosną i sie połaczą.
Ulep z ciasta nosy i kapelusze. Z goździków zrób oczka, a z rodzynków guziki.
Posmaruj ciasto wodą z rozuszczoną odrobiną cukru.
Ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 20 min.
Piecz bułeczki w rozgrzanym piekarniku do 180°C do chwili, aż się zarumienią, a patyczek po nakłuciu będzie suchy.
Bułeczki w kształcie bałwanków mogą być podarunkiem świątecznym dla kogoś kto nie lubi słodyczy.
Z kartonika wytnij podstawę na dwa bałwanki,(możesz wykorzystać kartonik po słodyczach).
Ułóż bałwanki na podstawce , zawiń je w folię spożywczą, którą zwiąż naturalnymi wstążeczkami z rafii.
przyjemnie świątecznie.
OdpowiedzUsuń