![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgn4M9gb4ZhEXKHKvyqWPW5vk_12uTVYwIRL2tNtFAhrcyKGTqHUxj97bUR9ovR6CiJ3m_tfrjFIC1bw3Q4VR5fpRXqLLLhNLy-bq5UjCHVrJ1YXt929Edmf65ABlf4TY9O-uXstfcaI8DH/s280/zaprKorzOrzech.jpg)
Zaprawa korzenna do orzechówki staropolskiej.
200 ml spirytusu
50 ml wody źródlanej
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kłącza tataraku
1 łyżka korzenia dzięgla
kawałek kory cynamonowej
kawałeczek imbiru
Korzenie zalej spirytusem, dodaj cukier zagotowany w wodzie i przestudzony. Zakręć szczelnie. Odstaw na dwa tygodnie . wstrząsaj codziennie. Po tym czasie odcedź zaprawę i wlej ją do butelki.
Możesz powoli dolewać ja do orzechówki do chwili, aż uzyskasz pożądany aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz