![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyGp6VwsZC4bL_Yum_XZU6tnJQuyJ3OOyim7UH3KczOWb-Q9NndniOQklaqnWcPU4raeaTICT6tphM65UYi39CZQRPIsY15EwrOmxODEHPx5xbqGj97wg_OkPNmLjIlog7YHbWPnU7vnGW/s280/winoRoza1.jpg)
A teraz opis.
Wino z dzikiej róży
- 5 kg dzikiej róży
- 10 l wody
- 4 kg cukru
- moszcz z drożdży szlachetnych
Owoce oczyścić, wsypać do butli. Wodę zagotować z cukrem, odszumować i zalać gorącą owoce.
Po przestudzeniu wlać pracującą matkę drożdżową.
Zamknąć butlę rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie zlać wino z nad owoców.
Odstawić zamknięte rurką fermentacyjną na kolejne 2 miesiące. Wtedy można rozlać wino do butelek i odstawić w chłodne miejsce do dojrzewania.
Owoce dzikiej róży i głogu można jeszcze raz zalać osłodzona wodą i poddać je fermentacji.
Otrzymany wino gorszego gatunku, ale smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz