Kapustę obierz z zeschniętych liści, oczyść.
Pokrój je i poszatkuj razem z głąbem. Posyp solą.
Obrane jabłka zetrzyj w łezkę, zgnieć jałowiec w moździerzu.
Dodaj wszystko do kapusty - starannie wymieszaj. Garnki kamionkowe wyparz, po czym nakładaj do nich kapustę starannie ubijając. Na górze ułóż całe liście, potem deseczki i obciąż kapustę kamieniem lub słojem z wodą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgs0SHPEF4Z5DGpJbdVGevb5GEhVWlZWwoBivB7s1BwT7ZMyjN45ArCsyEgEuCrOuYD99iGgbmRHb1cPBQTC1yFZgGG-SpK-Ea56mejeYC4kMgAAZqv35n_5bD_2Z0paFHHeTe5Ecpe8s8-/s320/kapKiszJalow1.jpg)
Zamiast kamionki możesz użyć dużych szklanych słojów. Po kilku dniach burzliwej fermentacji zdejmij nalot, ułóż ściereczkę lnianą, obciąż i wynieś w chłodne miejsce.
Możesz tez przełożyć kapustę do słoików, ubić i zakręcić - tak przechowasz ją przez zimę
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwZOJ51FU2oQZEU4mrHnXUnv6vHpGXYDpHkB6Q-mgh4I8ZLMOfZ-9Le1XJUYX4pkaqG7Mywya9b0TC4QVRgZbtQzKTu2W2kxjvCom4_rRuXcs-d7WmfksiPb2_eRMYb_qBPcY9t6iMuFvr/s280/jalowiec.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgs0SHPEF4Z5DGpJbdVGevb5GEhVWlZWwoBivB7s1BwT7ZMyjN45ArCsyEgEuCrOuYD99iGgbmRHb1cPBQTC1yFZgGG-SpK-Ea56mejeYC4kMgAAZqv35n_5bD_2Z0paFHHeTe5Ecpe8s8-/s320/kapKiszJalow1.jpg)
Zamiast kamionki możesz użyć dużych szklanych słojów. Po kilku dniach burzliwej fermentacji zdejmij nalot, ułóż ściereczkę lnianą, obciąż i wynieś w chłodne miejsce.
Możesz tez przełożyć kapustę do słoików, ubić i zakręcić - tak przechowasz ją przez zimę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz