Jakie było moje zdziwienie, gdy okazał się bardzo pikantny. Spojrzałam na opakowanie - to był makaron z chili. Podałam go w sosie a'la bolońskim. Od pierwszego kęsa jestem jego fanką.
Dobrze że sos nie był zbyt pikantny a nawet lekko słodki, gdyż użyłam dojrzałych pomidorów.
Makaron chili z sosem mięsno-pomidorowym.
- 400 g makaronu chili
- 500g chudego mięsa wieprzowego
- 4 pomidory
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka oleju roślinnego
- starty parmezan do posypania
- listki bazylii do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKwwsXlSPNDdR2yMvfJippdLKC78tjDfMe2EB3VyRLkVj4JLyrTTaIP72dg0z5cGOyFkK34ja6pf99Jg1KaSSYkZ695qOBC54Ww2A9hOq6Q_GsyM_eJv292Dk056a1gLyX4vZtu2C2zKyA/s280/makarChBo2.jpg)
Ugotuj makaron al dente.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQXiynuOm-vE5tzqgVYi0niyaX31hfHVPTkKWPh-EZpEX2aqHrHN6i3QXTDk1G7s_9hgOoyP0i_JSN1k5xvIp35SDgt5lw2z6zqp2YIKVsFrgIpEeIUuYwEhMtPpyBI2U9LamGtIue-fmj/s280/makarChBol.jpg)
Podawaj makaron z sosem mięsnym, posypany serem i udekorowany listkami bazylii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz