Są to kulki mięsne, które można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2t13uVJLhZAkNBIbWG65Ybaa0Yl0_ORVVZ5P_5ZpCI4yqEUl3nLRqGoREbUxihugBfhyphenhyphenXNRO135Hp2lPcAvc0mOHYSNIjvQHZgrBiBV4kZEPZzSL9SO4OteQk0KfhDt3Y5xmst2EIgzv2/s280/kofta.jpg)
Kofta.
- 1/2 kg czerwonego mielonego mięsa
- 1 niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej pietruszki
- 1 duże jajo
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- szczypta cynamonu, goździka i imbiru
- sól i pieprz biały do smaku
- olej do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLzl_Qd9gJkKdJH6rhfG05Ut8Lmi0i2a30Rw6boiC7pfQIcP_ffh1ua_ynm_TAwSO1JCQpKiMmxy7xbrZolndKLa2sqd8BAgr3ytRfO5mn2NhXOIglR9auQbrnQM_4QhDzohI2mJz5FDyR/s200/kofta1.jpg)
Mięso wymieszaj z drobniutko posiekaną cebulą, czosnkiem, jajem oraz pozostałymi przyprawami.
Przyprawy możesz zmielić lub utłuc w moździerzu.
Dokładnie wyrób mięsną masę dodając pod koniec bułkę tartą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhasXC97WAkqTBy5qvQqEUaeu5oVh9crL-taNNicDg-pAXbVxx3FieHrhb2Wwj7I1NzJWE9HT864fX1q8gz1HjzFYyVjgKrhQ4Qsk1VrAbx8GhcQDo8vQ5AfGw5J10xYZO9x9_4p8PJBsNR/s280/kofta2.jpg)
Uformuj małe kuleczki (ok 3 cm średnicy), obtocz je w mące i smaż na głębokim oleju .
Koftę można jeść na zimno i gorąco - jak kto lubi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigvGUiJ7e2N-WLzRKaxyzGdsSmztZ0Dl_qp05DSkupkf8nMLlqOyXHcIgBwWqeh97kqug_H5IdFG9nmlwY6MaRzjUr_YBepfhpDzJPWOwH2-KGKgJrbL6UXfaRAUQDOcu-y7o6OEIoiaOa/s280/kofta3.jpg)
Ja podałam ją na zimno , udekorowaną kwiatami dyni - jako przystawkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz