i dosyć mocne. W procesie doskonalenia tego przepisu wpadłam na pomysł, by zaromatyzować
go różą pachnącą. Wino po 2 miesiącach aromatyzowania zmieniło kolor na lekko różowy,
a smak i zapach na dalikatny różany.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzzo1-oROL8z7Uci5goSGVWdD0pzWUfP3SxD4wH3MshPAUsCPm1q6zaqM_b7WUKUDh4shllog2240yVOgWa7gPM7nIZE00CxRK1a8vBvQFS0ZdqquLdv8LT0M6itkuUC6yILqf1tdxUkIB/s280/WinoRozane.jpg)
Wino różane.
- 0,5 litra wina ryżowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie jeśli wino jest bardzo mocne)
- płatki z 1 dużej róży pachnącej
Sposób wykonania:
Sklarowane wino różane wlej do buelki, dodaj spirytus i sok z cytryny.
Z płatków rózy oderwij białe końcówki i dodaj do butelki.
Odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 2 miesiące.
Po tym czasie przecedź przez sito.
Przelej do karafki na wino lub butelki.
Wino jest mocne, więc podawaj je tylko dorosłym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz