i mało kwaśna . Dodałam pokrojony i rozparowany rabarbar.
Nadał marmoladzie całkiem przyjemnego smaku.
Jak to zrobić - poniżej w przepisie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUi2ytLCafClZBlFAFptBtWS1c5N4hLGH2byOdgpMtab0qPawr7il61nNHlQjyDcq-BlniRGXqFfUm-fkggLoSib_pnyvzIxcIjx4YHuf-FlmihydbLbVadCuz3DyXxnIfZ-rdk2TKiztK/s280/dzemGruszRabar.jpg)
- 1 kg gruszek (mogą być spady)
- 1/2 kg rabarbaru
- ok. 20 dag cukru (najlepiej brązowego)
Sposób wykonania:
Obrany rabarbar pokrój na 2 cm kawałki i rozparuj w małej ilości wody.
Obierz gruszki, zetrzyj je w łezkę i dodaj do rabarbaru.
Wsyp cukier i smaż marmoladę na małym ogniu mieszając, by się nie przypaliła.
Sprawdź, czy marmolada jest odpowiednio słodka.
Zawsze możesz ją dosłodzić.
Marmoladę użyj na bieżąco przechowując w lodówce lub pasteryzuj ją krótko w słoikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz