Placki cukiniowe, to sposób na zagospodarowanie kilku ziemniaczków , które zostały z obiadu.
Tak było właśnie było dzisiaj.
Zajrzałam do lodówki - a tam mała cukinia, kawałek serka, śmietanka kremowa i 6 ziemniaczków.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEk1AhGFJIGsiqep9orXB50ypuIbzuRF8LLtZ8cxNL729Pxlxogc-XjcW9u5rKAaPit5IfegI2r5ILnuja9Yn-ASgf29OBxxpO9C8mpxFjZm3yVMtAaDOGX0tXHQqLd4jYwcSsz-sIIipn/s280/plaCuk.jpg)
Zrobilam na obiad :
Placki cukiniowe.
- 6 ziemniaczków ugotowanych uprzednio
- 1/2 szklanki smietanki
- 1 jajo
- 1 niewielka cukinia
- ok. 2 łyżek mąki
- sól, pieprz do smaku
- kilka łyżek startego żółtego sera
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ziemniaki zetrzyj w łezkę, dodaj jajo, śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj startą cukinię (też w łezkę) i mąkę - ok 2 łyżek.
Ciasto powinno być tak luźne, by można było usmażyć placuszki.
Placuszki usmaż na rumiano. Po usmażeniu wszystkich posyp je serem
i zapiecz w mikrofalówce lub piekarniku, tak, by ser się ładnie rozpłynął.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNtzNPrNdVChz0efwau4jZYQsBccw8SdskA7hoiRjr2b692kmUdzaNCP6abFb-AIofJE3KcYZpXhjX8CFMZav1ZsXXHlLMLCB3zO1CQaCcqF1WiPVBQIPVdggZKto-aoNxjC7pmfFJOz1H/s280/plaCuk1.jpg)
Zjedliśmy placuszki z apetytem, nawet mąż nie dopominał sie o mięsko, które tak lubi.