Pajda chleba z wiejskim masełkiem, żurek na własnym zakwasie, kaszę lub młode ziemniaczki
posypane koperkim ze zsiadłym wiejskim mlekiem.
Takie zdrowe jadło, bez konserwantów to jest to , co powinńiśmy jeść na codzień.
Co powiecie na taką kaszę? Moim zdaniem świetnie komponuje się z maślanką,
zsiadłym mlekiem lub kefirem.
Kasza gryczana ze złotą cebulką.
2 szklanki jasnej (niepalonej) kaszy gryczanej
6 cebul
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
kilka gałązek lubczyku
1 łyżeczka kurkumy
Kaszę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.
Na 2 szklanki kaszy wlewamy 4 szklanki wody, gotujemy mieszając do chwili, aż
kasza wchłonie wodę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy i posiekany lubczyk, mieszamy i wkładamy pod koc.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na masle z dodatkiem oliwy na szklisto, doprawiamy solą, pieprzymy, dodajemy kurkumę.
Wykładamy kaszę do miski, osypujemy cebulą i podajemy z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEie7CM9vdobDObHrflEBlNF_ZLIQRYHa_MlJDJsUCtFLaEPHM0WAAiFUHAKWpHtgfzGRAEY3sOWqVIZ0FQubvVK3zJhE_W9aqRDEO8MVrxeIeBDyj3l_ZR9KNgMnywIhJvUceGr-qaIPvKi/s280/BiaKaszGr2.jpg)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz