4 marca 2016

Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami

Chlebek wczoraj wypieczony to inna wersja chlebka "wypiekanego na śniadanie" w ubiegłym tygodniu. Był równie dobry jak poprzedni.



Chleb na sodzie z  jabłkiem, śliwkami i ziołami


  • 250 g mąki,
  • 200 ml zsiadłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 szklanki posiekanych suszonych śliwek
  • 1 małe jabłko


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto.







Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. 







Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.





Chlebek przed podaniem studzimy na kratce .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz