24 lutego 2016

Pikantne krążki paprykowe

Połączenie smaku twarożku, kwaśnego jabłka i ostrej papryczki w postaci przekąski.



Pikantne krążki paprykowe
  • 250 g białego sera
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 ostre papryczki chilli
  • 2 kwaśne jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • szczypior i słodka papryka do dekoracji
Obieramy jabłka , wycinamy środki z gniazdami nasiennymi tak, by powstały krążki. Kroimy jabłka na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Końcówki jabłek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Z papryczek wyjmujemy gniazda nasienne. Końcówki papryczek kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji. Pozostałe kroimy bardzo drobno w kosteczkę. Biały ser rozgniatamy z jogurtem, dodajemy słodką paprykę w proszku, posiekane papryczki (ostre) i starte końcówki jabłek (2 łyżki) – mieszamy na gładką masę. Między dwa plastry jabłek nakładamy łyżkę twarożku, postępujemy tak do wyczerpania składników. Krążki układamy na talerzykach, dekorujemy plasterkami strych papryczek i szczypiorem, posypujemy odrobiną słodkiej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz