26 lutego 2016

Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach

Aby przygotowac danie z mięsa bez soli trzeba użyć dużo aromatycznych przypraw.
Paluch z kurczaka proponuję przygotować w piekarniku, dzieki temu są zdrowsze od smazonych na patelni. Są pyszną i zdrową przekąską.



Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4  ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka oliwy z oliwy
  • 1 szklanka mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, len)
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 fenkułu (kopru włoskiego)
  • pieprz grubo zmielony

Piersi kroimy wzdłuż w wąskie paluchy. Czosnek przeciskamy przez praskę, połową nacieramy mięso (resztę zostawiamy jako dodatek do sosu). Odstawiamy na 15 minut. Mieszamy  jajo z dodatkiem 1 łyżki oliwy, dodajemy po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego. Ziarna rozsypujemy na talerzyk. Paluchy mięsne zanurzamy w jaju po czym panierujemy w ziarnach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy paluchy i wstawiamy do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Pieczemy około 15 minut w zależności od grubości mięsa. Myjemy ogórek i fenkuł. Ścieramy go w dużą łezkę. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Mieszamy.
Rumiane paluchy podajemy z sosem jogurtowym z ogórkiem i fenkułem.
Jeśli nie mamy kopru włoskiego możemy zastąpić go posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz