23 lutego 2016

Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko..

Ostatnio w kuchni skromniej, oszczędniej za to dużo uczty duchowej.
Byłam na kilku koncertach w naszym Domu Kultury a nawet w naszym miejskim kinie (jest znowu od niedawna :)).
"Moje córki krowy" pozwoliły mi inaczej spojrzeć na trudne sprawy międzyludzkie.
Niesamowite relacje między bardziej lub mniej bliskimi  sobie ludźmi, między  chorymi  rodzicami a córkami ..
 Nie sądziłam że tak ciężki temat można w taki sposób  pokazać.
Zdecydowanie większym przeżyciem byl koncert w nowej siedzibie NOSPR-u w Katowicach.
Orkiestra Amadeus pod dyrekcją Agnieszki Duczmal - to dopiero uczta.
Cóż tu pisać? Trzeba się wybrać i posłuchać!

Wracając do przyziemnych potrzeb zaspakajania głodu - kluski nadziewane mięsem w każdej wersji zaspakajają mnie w dwójnasób. 
Uwielbiam takie kluchy!
Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym  w rosole.



Kluchy z mięsem.


  • 250 g mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • sól
  • masło świeże na omastę


    Mięso  z rosołu zmiel lub drobno posiekaj. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj, połowę zetrzyj na drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciśnij  z płynu. Sok odstaw, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę - ostudź. 
    Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij  ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, pieprz czarny i ziołowy, przesmaż  kilka minut i odstaw  do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem. 

    Formuj placki, nałóż  farsz do środka , zlep  je i formuj  kluski okrągłe lub owalne. Gotuj  kluski w lekko osolonej wodzie. 


        Podajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem. 

        Brak komentarzy:

        Prześlij komentarz