27 lutego 2016

Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami wypiekany na śniadanie

Dawno nie "Wypiekałam na śniadanie" i choć do tej pory nie udało mi się wypiec dobrego 

chleba na sodzie (nie lubię jej w chlebie) postanowiłam wypróbować podany przepis.

W ostateczności będzie dla  MG, któremu nie przeszkadza  smak sody w pieczywie.

Ciasto było dość kleiste dlatego przed ułożeniem na blaszce obtoczyłam kulę w mące razowej 2000.

Poniżej cytuję przepis  który pochodzi z everycakeyoubake.blogspot.com

Możecie również podziwiać inne chlebki  na  facebook'u

 

 Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami

  • 250 g mąki,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.

Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. 

Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.



Chlebek jest bardzo wilgotny i aromatyczny
 


Wypiekały ze mną :
Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie
Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją
Anetka z Piekielnej Kuchni Anety
Monika z Z chaty nakońcu wsi
Joanna z Piekę bo lubię 
Pat z  Patison w kuchni
Iza z Smaczna Pyza
Justyna z Gotowanie i pieczenie
Joanna z Grunt to przepis
Ewa z  W mojej kuchni
Edyta z  Pasja smaku
Ewa z  Ewa w kuchni
Laura z Cafe Babilon
Bożena  z  Moje domowe  kucharzenie
Kasia z FB
Gosia Zet z FB
  Ewa z FB 
 Lidia z FB
 Justyna FB

Miło było w takim towarzystwie wypiekać!

9 komentarzy:

  1. Piękny :) Dałaś mąkę razową? Bo mój nie wyszedł taki ciemny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodałam mąki razowej tylko otoczyłam w niej kulkę ciasta. Ten kolor może z powodu innej odmiany jabłek albo z tego że uzyłam zsiadłego mleka...sama nie wiem :)
      Dzięki Anetko!

      Usuń
  2. Super chlebuś :-) Dzięki za wspólną zabawę przy wypiekaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie znoszę sody, ale robiłam z podwójnej porcji składników, a sody dałam tyle, co na jedną porcję. Było ok, chleb naprawdę pyszny, choć gdybym dała tyle sody, ile jest w oryginalnym przepisie, to bym chyba go nie zjadła ;) Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały chlebek, dzięki za wspólny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólnie spędzony czas przy wypiekaniu

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zaszalałam z przyprawami, więc smaku sody w ogóle nie czułam ;) Dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki Ninko za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń