26 lutego 2016

Babeczki bananowo-serowe

Ciąg dalszy zdrowych łakoci...



Babeczki bananowo-serowe.
  • 2 banany
  • 200 g sera białego
  • 2-3 łyżki jogurtu
  • 10 suszonych śliwek
  • sok z połówki cytryny
  • listki mięty i wiórki kokosowe do posypania
Biały ser zgniatamy widelcem dodając równocześnie jogurt. Banany obieramy. Część kroimy w plasterki , część na kawałki o wysokości filiżanki. Te drugie kroimy w pionowe paski tak, by można było wyłożyć nimi boki filiżanek. Wszystkie cząstki bananów skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały . 4 śliwki zostawiamy do dekoracji, pozostałe drobno siekamy. Do masy serowej dodajemy śliwki – mieszamy masę dokładnie. Dno czterech filiżanek wykładamy plasterkami okrągłymi, zaś boki prostokatnymi. W środek nakładamy masę serową lekko upychając. Odwracamy filiżanki wprost na talerzyk.Tak powstałe babeczki dekorujemy śliwkami, listkami mięty i osypujemy lekko wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz