13 marca 2015

Piątkowy postny obiad czyli placki ziemniaczano - dyniowe

Dzisiaj taki obiad na prędce przygotowany dzięki domowej maszynerii do tarcia warzyw.
 

Placki ziemniaczano - dyniowe


  • około 50 dag  ziemniaków
  • około 50 dag1  miąższu  dyni
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 3  łyżki pestek dyni
  • olej roślinny do smażenia placków
  • pomidorki i bazylia do dekoracji



Umyj i obierz ziemniaki.  Umyj i obierz z twardej skóry miąższ dyni.
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę.
Startą  warzywa  połącz razem z jajem i  mąką.
Dopraw   solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.






Rozgrzej olej na patelni.
Smaż niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor.





Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni.
Uładaj placki na ręcznikach papierowych by odsączyć nadmiar tłuszczu.



Podawaj placki udekorowane plasterkami pomidora i listkami bazylii.

Wielki Post 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz