![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLumUw8PsKXwCFzExf9LFxFRJUMKzk7p1YKEoW55pldjoOi_atC0TfIDM2ivIvOzbByiYaabN9YjS552n54MdwDMFa4pDbxB5v0jRgfv0Avz0zddK30rZdTlOObEfuL99-8nc38L9qWK0A/s280/Szpar1.jpg)
Pzygotowuję je w różnych wersjach, gotowane, zapiekane, grillowane.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEishHdPepusae3awHCAAO_SXc0v0Nm8wGjnFBGK8MxUZhFkdQsdlxq4Pm0gh_e2z-vrle8qrCFumudzED5wHRLDbONSK44gEFRl-zYsPSobyJWTvOXkRqV22X5mrB8lvbGue8zyr0xOUUF-/s280/szpar2.jpg)
Jednak najbardziej smakuja mi kremowe, jedwabiste zupy szparagowe.
Ostatnio ugotowałam zupkę szparagową i podałam ję z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.
Zupa szparagowa z kaszą gryczaną.
Skladniki:
(na 4 porcje)
(na 4 porcje)
- 1 pęczek szparagów
- 1 litr bulionu
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- cukier, sól i odrobinę mleka do gotowania szparagów
- przyprawa do zupy
- natka pietruszki
- sól, biały pieprz
- kasza gryczana ugotowana na sypko
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFuXOBLXzrSsD2J1jIDRZI3g5HkLw-qjz4jQiZIA0sB_3TG3_ieBzqLUIusI6xoEbXuXab69OQpVlyoxl9zF_lvPyvudnvaaAxm2Z54EC0rDLLQdjtJ46gi1QtPKvI_CaCJWd8bDuMCpzv/s280/zupSzpar1.jpg)
Sposób wykonania :
Obieramy szparagi (dość grubo)
zachowując obierki.
Gotujemy je w małej ilości wody z
dodatkiem cukru, soli i mleka. Kroimy je w
kostkę zachowując czubki do dekoracji.
W tej samej wodzie gotujemy szparagowe obierki.
W tej samej wodzie gotujemy szparagowe obierki.
Przecieramy je przez sito przelewając płynem z gotowania.
Dodajemy pokrojone w kostkę szparagi, zalewamy bulionem i gotujemy przez chwilę.
Dodajemy zahartowaną śmietankę, doprawiamy przyprawą do zup, solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą gotowaną na sypko udekorowaną czubkami szparagów i natką pietruszki.
Smacznego!