16 lipca 2015

Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i warzywami


Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i warzywami

  • 1 torebka kaszy gryczanej prażonej Kupiec
  • 1 czerwona papryka
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 szklanka młodego groszku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • Olej roślinny 
  • Sos sojowy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Liście szpinaku do dekoracji


Oczyść pierś z kurczaka i pokrój ja w plasterki (1/2 cm). Skrop je niewielką ilością sosu sojowego.  Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Oczysc warzywa i pokrój je. Cukinię ponacinaj wzdłuż wycinając paseczki. Pokrój ją w plasterki. Część  papryki pokrój drobno a część w podłużne trójkąty. Część cebuli pokrój drobno a część w spore piórka. Na oleju przesmaż duże części warzyw,  posyp je odrobiną pieprzu i soli. Zdejmij z patelni.
Paprykę i czerwona cebule posiekane drobno przesmaż na odrobinie oleju. Dodaj plasterki kurczaka i na bardzo małym ogniu przesmaż je z obydwu stron. Wyjmij kurczaka, dodaj groszek i kaszę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ułóż promieniście na talerzach warzywa i plastry kurczaka.
Centralnie ułóż kaszę i udekoruj listkami szpinaku.

Gotuj w zdrowym stylu

Coś na ząb czyli owsianka, wisienka, gruszka i jabłuszko.

Dziś kolejny przepis z marką Kupiec.
Zdrowy deser z platkami śniadaniowymi.
Szybko, Zdrowo i pysznie!



Coś na ząb - owsianka czyli wisienka, gruszka i jabłuszko.
2 porcje

  • 1 opakowanie owsianki 'Cos na ząb' gruszka
  • 4 łyżki przetartych jabłek
  • 1 /2 szklanki wydrylowanych  wiśni
  • 2 łyżki kremowego twarożku
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • Wiśnie do dekoracji

Przygotuj  owsinkę  'Coś na ząb' wg przepisu.
Wydrylowane wiśnie włóż do musu i przesmaż je razem do chwili aż lekko zgęstnieje.  Ostudź.

Do pucharków nałóż porcję masy gruszkowej, masę jabłkowo-wiśniową. Na górze ułóż po łyżce twarożku.


Posyp każdą porcję wiórkami czekolady. Udekoruj  wisienkami.

Gotuj w zdrowym stylu

Płatki owsiane błyskawiczne w naleśnikach z warzywami i buncem







Płatki owsiane błyskawiczne w naleśnikach z warzywami i  buncem


  • 1 jajo
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych Kupiec
  • 400 ml gazowanej wody
  • mąka pszenna ile zabierze
  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 cebula
  • Posiekany estragon
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki przecieru z kwaśnych jablek
  • Koper
  • Natka pietruszki
  • Olej roślinny

Do miski wlej wodę, dodaj szczyptę soli i jajo. Wsypuj mąkę mieszając do chwili, aż uzyskasz ciasto naleśnikowe. Na końcu dodaj błyskawiczne płatki owsiane, wymieszaj. Odstaw na pół godziny.

Usmaż  naleśniki.
Ukladaj naleśniki na papierze, by odsączyc tluszcz ze smażenia.
Na niewielkiej ilości oleju zeszklij posiekaną cebulę. Zetrzyj lub pokrój drobno bunc.
Pokrój kapustę.
Dodaj kapustę do cebuli, dodaj zioła, przyprawy i  przesmaż wszystko razem. Na końcu dodaj przecier jabłkowy i groszek. Po kilku minutach dodaj posiekany bunc, pietruszkę i koperek. Dopraw farsz do smaku  ostatecznie.
Zetnij brzegi naleśnikow z dwóch stron po czym włóż farsz i zroluj. Ze ścinkow zwiń ozdoby. 

Udekoruj naleśniki koperkiem i skrawkami buncu.


 :-)
Gotuj w zdrowym stylu

11 lipca 2015

Ciasto jagodowe bez pieczenia

Dziś koniecznie mimo późnej pory muszę podać Wam przepis tego ciasta. Kilku osobom oobiecałam.
Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.



 Ciasto jagodowe bez pieczenia

  • 500 ml leśnych jagód
  • 500 ml kremówki
  • 250 serka mascarpone
  • 4 galaretki cytrynowe  
  • 250 g biszkopcików
  • około 50 g obranych i posiekanych migdałów


Umyj i obierz jagody.
Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji  na opakowaniu. Wyłóż prostokątną formę folią. Rozłóż równomiernie pokruszone biszkopty. Polej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki. Przygotuj kolejne dwie  galaretki w 250 ml wody. odstaw do schłodzenia. Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone.
Gdy galaretka  zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę  masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej.




Odstaw do lodówki.
Przygotuj ostatnią  galaretkę wg instrukcji  na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką.
Odstaw do lodówki, by galaretka zastygła.




Wybaczcie że fotki nie najlepsze, ale to ostatnie kawałki.
Zanim zdążyłam zrobić fotki ciasto zostało prawie całe zjedzone.



10 lipca 2015

Deser lodowy podwójnie truskawkowy

Truskawek już niewiele ... niestety kończy się sezon :(
Nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności, by zjeść porządne lody truskawkowe z moją ulubioną polewą truskawkową.
Nadszarpnęłam trochę zapas zamrożonych już na zimę truskawek. Ale co tam!


Deser lodowy podwójnie truskawkowy

9 lipca 2015

Dietetyczny deser jagodowy

Nareszcie pojawiły się leśne jagody!
Niestety są niewielkie, więc by nazbierać miarkę, trzeba się natrudzić.
To miękki owoc, więc w deserach jest pyszny!



Dietetyczny deser jagodowy


  • 3/4 szklanki  czarnych jagód leśnych
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • syrop z agawy do smaku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 czekoladowe ciasteczka owsiane lub inne fit
  • listki mięty do dekoracji

Umyj i oczyść jagody. Jogurt wlej do miseczki, dodaj jagody. Wymieszaj po czym dodaj syrop z agawy do smaku. Dodaj dwie łyżki wiórków kokosowych - wymieszaj. Ciasteczka kakaowe zetrzyj na tarce.







Nałóż masę do miseczek. Posyp górę  wiórkami kokosowymi i startymi ciasteczkami.
Udekoruj listkami mięty.








8 lipca 2015

Deser brzoskwiniowy

Znowu przygniótł mnie nadmiar prac i upały. Nawet wieczorami ciężko był się zmobilizować i opisać kolejny dzień w kuchni. Kuchnię mam maleńką i w takie upały nie często piekę.
Ale zawsze coś pysznego  w lodówce się chłodzi.
Najczęściej owocowy smakołyk taki jak ...



Deser brzoskwiniowy
2 brzoskwinie
2 czubate łyżki mascarpone
cukier puder do smaku
4 kostki czekolady
listki mięty do dekoracji




Umyj brzoskwinie, osusz i z każdej wykrój po 3 cząstki do dekoracji.
Resztę po wyjęciu pestek pokrój w kostkę.
Do brzoskwiń dodaj serek mascarpone i zmiksuj blenderem na gładką masę.








Nałóż krem do pucharków, ułóż cząstki brzoskwini.
Udekoruj listkami mięty i posyp startą czekoladą.



6 lipca 2015

Papryka zapieczona z jajami czyli obiad Singla

Przedwczoraj sama dla siebie gotowałam, co nie zdarza się często. Jesteśmy z MG już od ..... szkoda gadać. Tak więc wczoraj byłam chwilową singielką lub jak kto woli "słomianą wdową"  i ugotowałam sobie ekspresowy obiadek. Wegetariański, prosty i szybki :)



Papryka zapieczona z jajami 

2 lipca 2015

Rurki z kremem truskawkowym

Pierwszy raz upiekłam takie rurki.  Mając ciasto francuskie piecze się takie rurki bardzo szybko.
Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla mnie zbyt mało truskawkowy - czuło się zaledwie truskawkową nutę. Wymaga dopracowania :)



Rurki z kremem truskawkowym

  • Płat ciasta francuskiego
  • 1 szklanka musu z truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g masła
  • cukier puder
  • truskawki do dekoracji

Coasto francuskie pokrój na długie paski i nawń na foremki do rurek wysmarowane małem. Upiecz wg wskazań na opakowaniu ciasta. Serek maskarpomne zmiksuj z 5 dag miekkiego masła. Do kremu dodawaj nie przerywając mieszania porcjami zmiksowane truskawki. Napełnij kremem rurki. Udekoruj truskawkami i oprósz cukrem pudrem.



Racuchy drożdżowe z truskawkami

U mnie wciąż truskawkowo. Mam trochę czasu  i jakoś spac nie mogę, więc opisuję zaległe wydarzenia kuchenne.Ponieważ wciąż mam zapasy dyniowe do racuchów dodałam szklankę puree.
 Racuchy z truskawkami i syropem klonowym smakowały wyśmienicie!
By wzbogacić wartości odżywcze i smaki dodałam rodzynków, jagody goji i agrest.



Racuchy drożdżowe z truskawkami


  • 2 dag drożdży
  • 1 jajo
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • mąka pszenne uniwersalna (ile zabierze)
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 2 łyżki jagód goji
  • 1/2 szklanki pokrojonego  drobno agrestu
  • szczypta soli
  • około 1 kg truskawek
  • syrop klonowy
  • mięta do dekoracji
  • olej do smażenia

Z mleka, 2 łyżek mąki, drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj zaczyn.
Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj puree z dyni, jajo,szczyptę soli oraz stopniowo dosypuj mąkę wyrabiając dośc luźne ciasto.



Dodaj suszone owoce. Obierz agrest i pokrój go na małe cząstki. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
odstaw do wyrośnięcia.





 Smaż na niewielkiej ilości oleju rumiane racuszki.
Umyj i obierz truskawki. Pokrój wieksze na połówki. Podawaj racuchy przekładane truskawkami, udekorowane listkami mięty i polane syropem klonowym.




Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu

Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu to coś pysznego!
Co roku choć kilka słoiczków przygotowuję na zimę. Są bardzo uniwersalne, bo można dodać je do lodów, do deserów lub racuchów. To coś pomiędzy dżemem a konfiturą.



Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu


  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru brązowego lub białego
  • szczypta kardamonu


Umyj i obierz truskawki. Bardzo duże przekrój na pół, by miały mniej więcej jednakowy rozmiar.
Zasyp je cukrem i odstaw na godzinkę by puściły sok.
Przełóż truskawki razem z sokiem do rondelka, dodaj szczyptę kardamonu  i na bardzo małym ogniu gotuj je by woda odparowałą i sok zmienił się w lekki syrop.
Przełóż truskawki wraz z syropem do słoiczków, Pasteryzuj 20 minut.

Marmolada truskawkowo-rabarbarowa

Warto trochę aromatów lata zamknąć w słoikach. Zimą miło otworzyć taki słoiczek i zjeść owoce z racuchami,
czy z świeżym pieczywem.





Marmolada truskawkowo-rabarbarowa


  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2  kg truskawek
  • 1 szklanka cukru brązowego (lub białego)







Umyj i obierz truskawki z szypułek, Zmiksuj je blenderem.
Umyj i obierz rabarbar.
Pokrój go w niewielkie kawałki. Wsyp rabarbar do rondelka z grubym dnem, podlej kilkoma łyżkami wody i rozgotuj pod przykryciem. Do masy rabarbarowej wlej zmiksowane truskawki, dodaj cukier i smaż wszystko mieszając by marmolady nie przypalić.
Gdy zgęstnieje  włóż do słoików  i pasteryzuj 20 minut.