To ostatnia już dzisiaj przekąska śledziowa. Plecy mnie już bolą od siedzenia przy kompie.
Od jutra postanowienie - więcej ruchu!
Śledź z migdałowym pesto
31 stycznia 2014
Śledź w korzennej dyni
Śledź z chispami i pesto
Ceviche śledziowe w awokado
Pikantny śledź w papryczce.
Mam nadzieję, że nie zanudzę Was przepisami śledziowymi. Wszak jest karnawał, a taki śledzik na imprezie na pewno będzie mile widziany przez gości.
A więc dziś kolejne przepisy śledziowe.
Pikantny śledź w papryczce.
A więc dziś kolejne przepisy śledziowe.
30 stycznia 2014
Przysmak śledziowy jabłkowo-chrzanowy.
Przysmak śledziowy jabłkowo-chrzanowy to smaczna i niezwykle dekoracyjna przekąska.
Sos na bazie gęstej wiejskiej śmietany lub jogurtu w wersji light
z dodatkiem chrzanu, jabłka i startej skórki cytrynowej to świetne połączenie smaków,
a zarazem dodatek do śledzia.
Przysmak śledziowy jabłkowo-chrzanowy
Sos na bazie gęstej wiejskiej śmietany lub jogurtu w wersji light
z dodatkiem chrzanu, jabłka i startej skórki cytrynowej to świetne połączenie smaków,
a zarazem dodatek do śledzia.
Przysmak śledziowy jabłkowo-chrzanowy
Carpaccio śledziowe
29 stycznia 2014
Zdrowy śledzik obiadowy.
Ziemniaki i śledzik - dobrana para obiadowa. Kiedyś w wielu polskich domach jadano ziemniaki ugotowane w łupinach z solonym śledziem.
Mój śledź a'la Matjas podałam z ziemniakami wzbogaconymi porami duszonymi na maśle z dodatkiem wina. Było pysznie! Możecie to danie wypróbować.
Zdrowy śledzik obiadowy.
Mój śledź a'la Matjas podałam z ziemniakami wzbogaconymi porami duszonymi na maśle z dodatkiem wina. Było pysznie! Możecie to danie wypróbować.
Zdrowy śledzik obiadowy.
27 stycznia 2014
Śledzik na ziemniaczkach.
Szałot śląski z Matjasem
W ubiegłym tygodniu królowały na moim stole śledzie. Nie jakieś byle jakie....delikatne i smaczne
śledzie a'la Matjas firmy Lisner. tak się stęskniłam za rybami, że kupiłam kilka świeżych dorszy i różne wersje śledzi a,la Matjas, a mianowicie solone, w oleju i korzenne. Przez kilka dni dwa razy dziennie jedlismy ryby. Wszyscy je lubimy, nawet po tygodniu się nie przejadły.
Opiszę je po kolei. Najpierw coś z kuchni śląskiej, sałatka niezwykle prosta i smaczna.
Szałot śląski z Matjasem
śledzie a'la Matjas firmy Lisner. tak się stęskniłam za rybami, że kupiłam kilka świeżych dorszy i różne wersje śledzi a,la Matjas, a mianowicie solone, w oleju i korzenne. Przez kilka dni dwa razy dziennie jedlismy ryby. Wszyscy je lubimy, nawet po tygodniu się nie przejadły.
Opiszę je po kolei. Najpierw coś z kuchni śląskiej, sałatka niezwykle prosta i smaczna.
Szałot śląski z Matjasem
Pikantna zupa liściowa.
Z pęku młodych liści boćwiny przygotowałam pyszna, pikantną i treściwą zupę jarzynową.
Teraz zamierzam wpisać przepis, dopóki pamiętam.
Jeśli nie macie liści boćwiny co jest wielce prawdopodobne możecie użyć liści kapusty włoskiej lub kalarepy. Będzie równie smaczna, jednak będzie brakowało lekko buraczanego smaku.
Pikantna zupa liściowa
Teraz zamierzam wpisać przepis, dopóki pamiętam.
Jeśli nie macie liści boćwiny co jest wielce prawdopodobne możecie użyć liści kapusty włoskiej lub kalarepy. Będzie równie smaczna, jednak będzie brakowało lekko buraczanego smaku.
Pikantna zupa liściowa
Boćwina i mizuna w środku zimy
Trudno w to uwierzyć ale ponad tydzień temu, przed mrozami zerwałam z ogrodu boćwinę i mizunę.
Boćwina czyli burak liściowy jest dosyć odporny na mróz i wszystkie przymrozki wcześniejsze zniósł bez problemu. Cieszę się, że udało mi się zerwać liście przed ostatnimi dużymi mrozami. Od razu ugotowałam zupę ze świeżych liści.
Była pyszna! Co świeże liście to świeże.
Mizuna (sałata) którą sieję od dwóch lat przetrwała nieźle pod osłona włókniny.
Jej liście są bardzo dekoracyjne i pięknie prezentują się z różnego rodzaju przekąskami.
Przydały się do śledziowego dania kolacyjnego.
Boćwina czyli burak liściowy jest dosyć odporny na mróz i wszystkie przymrozki wcześniejsze zniósł bez problemu. Cieszę się, że udało mi się zerwać liście przed ostatnimi dużymi mrozami. Od razu ugotowałam zupę ze świeżych liści.
Była pyszna! Co świeże liście to świeże.
Mizuna (sałata) którą sieję od dwóch lat przetrwała nieźle pod osłona włókniny.
Jej liście są bardzo dekoracyjne i pięknie prezentują się z różnego rodzaju przekąskami.
Przydały się do śledziowego dania kolacyjnego.
22 stycznia 2014
Babeczki czekoladowe kapelusze
MG jest zapalonym kibicem piłki nożnej, więc na urodziny chciałam upiec babeczki piłeczki futbolowe. Kupiłam specjalne foremki ze wzorem piłki. Niestety wzór był zbyt płaski a babeczki tak wyrosły, że zrobiły się z nich kapelusze. Właściwie mogłam je okroić, ale kapelusze były urocze, więc postanowiłam je zostawić tak, jak wyrosły.
Użyłam do wypieku słoika domowego musu brzoskwiniowego. Możecie użyć również musu jabłkowego lub innego.
Babeczki czekoladowe kapelusze
Użyłam do wypieku słoika domowego musu brzoskwiniowego. Możecie użyć również musu jabłkowego lub innego.
Babeczki czekoladowe kapelusze
Tort orzechowy z kremem kawowo-czekoladowym.
Dzisiaj jeszcze o słodyczach z ubiegłego weekendu, bo były pyszniutkie, więc warto!
To torcik urodzinowy dla MG.
Przepis na biszkopt orzechowy pochodzi z programu Łakocie Bożeny Sikoń.
Składa się z mielonych orzechów, cukru pudru i jaj.
Zainteresował mnie, bo to przepis bez mąki. Jedynie zastąpiłam
skórkę cytrynową startą skórką z pomarańczy.
Krem zrobiłam po swojemu - mój ulubiony na bazie budyniu czekoladowego.
Przepis na biszkopt podaję w oryginale. Taki tort najlepiej smakuje mi właśnie zimą.
Tort orzechowy z kremem kawowo-czekoladowym.
To torcik urodzinowy dla MG.
Przepis na biszkopt orzechowy pochodzi z programu Łakocie Bożeny Sikoń.
Składa się z mielonych orzechów, cukru pudru i jaj.
Zainteresował mnie, bo to przepis bez mąki. Jedynie zastąpiłam
skórkę cytrynową startą skórką z pomarańczy.
Krem zrobiłam po swojemu - mój ulubiony na bazie budyniu czekoladowego.
Przepis na biszkopt podaję w oryginale. Taki tort najlepiej smakuje mi właśnie zimą.
Tort orzechowy z kremem kawowo-czekoladowym.
21 stycznia 2014
Lekka sałatka owocowa na Dzień Babci
20 stycznia 2014
Studenckie ciasteczka bez cukru
Wybaczcie, ale zrobię przerwę w dietetycznych przepisach. Weekend upłynął pod znakiem
słodkości- pyszności ! MG obchodził swoje urodziny, więc tradycyjnie był tort (tym razem bez mąki!).
Miały być babeczki czekoladowe piłeczki (kupiłam specjalną foremkę!!!) aOrzech wyszły kapelusze :(((
Dla dbających o zdrowie upiekłam pyszne ciasteczka bez cukru i nazwałam je "studenckie", gdyż głównym składnikiem była mieszanka studencka. I od tych ostatnich zacznę.
Studenckie ciasteczka bez cukru
słodkości- pyszności ! MG obchodził swoje urodziny, więc tradycyjnie był tort (tym razem bez mąki!).
Miały być babeczki czekoladowe piłeczki (kupiłam specjalną foremkę!!!) aOrzech wyszły kapelusze :(((
Dla dbających o zdrowie upiekłam pyszne ciasteczka bez cukru i nazwałam je "studenckie", gdyż głównym składnikiem była mieszanka studencka. I od tych ostatnich zacznę.
Studenckie ciasteczka bez cukru
16 stycznia 2014
Sałatka z soczewicy w pomidorowych miseczkach
Dziś zaczynam cykl przepisów, które przygotowałam w ubiegłym roku na konkurs zdrowych potraw, bez cukru i soli. Tylko jeden przepis został opublikowany, więc postanowiłam zrobić to sama,
szkoda bowiem, by leżały zapomniane w katalogu. Są w nich zdrowe składniki z dużą ilością aromatycznych ziół. Są smaczne choć bez cukru i soli.
Jeśli trudno Ci całkiem zrezygnować z soli użyj jej maleńką szczyptę, cukier zaś zastąp cukrem brzozowym lub miodem.
Zaczynam od soczewicy, bo to świetne danie na taką pogodę jak dziś.
Sałatka z soczewicy w pomidorowych miseczkach
szkoda bowiem, by leżały zapomniane w katalogu. Są w nich zdrowe składniki z dużą ilością aromatycznych ziół. Są smaczne choć bez cukru i soli.
Jeśli trudno Ci całkiem zrezygnować z soli użyj jej maleńką szczyptę, cukier zaś zastąp cukrem brzozowym lub miodem.
Zaczynam od soczewicy, bo to świetne danie na taką pogodę jak dziś.
Sałatka z soczewicy w pomidorowych miseczkach
14 stycznia 2014
Sernik doskonały
Kolejne ciasto wyśmienite wg przepisu ze starej książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka" wydanej z 1958 roku. Upiekłam wg tego przepisu serniczek noworoczny. Był wspaniały.
Zapisuję więc do nowej kategorii "Ze starych zapisków".
Wprowadziłam drobne modyfikacje, ale sądzę że wyszły one na korzyść wypieku.
Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam budyń waniliowy wymieszany w śmietanie.
Sernik doskonały
Zapisuję więc do nowej kategorii "Ze starych zapisków".
Wprowadziłam drobne modyfikacje, ale sądzę że wyszły one na korzyść wypieku.
Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam budyń waniliowy wymieszany w śmietanie.
Sernik doskonały
Strucla z makiem wyśmienita
Przed świętami postanowiłam powrócić do kilku starych przepisów. Mam dwa spore notesy z różnymi przepisami oraz kilka starych książek.
Do niektórych przepisów warto czasem powrócić i korzystać z nich od czasu do czasu.
Właśnie w tym roku chciałabym się z Wami podzielić właśnie takimi starymi, sprawdzonymi przepisami. Przepis na struclę makową pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka" wydanej z 1958 roku. Przepis delikatnie zmodyfikowałam zastępując cukier biały - brązowym w mniejszej ilości, zamiast skórki smażonej dodałam startą z jednej wyszorowanej pomarańczy, zamiast olejku migdałowego dodałam ziarenka wanilii. Wy zrobicie wg uznania.
Użyłam maku zmielonego, więc i jego przygotowanie jest nieco inne.
Strucla z makiem
Do niektórych przepisów warto czasem powrócić i korzystać z nich od czasu do czasu.
Właśnie w tym roku chciałabym się z Wami podzielić właśnie takimi starymi, sprawdzonymi przepisami. Przepis na struclę makową pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka" wydanej z 1958 roku. Przepis delikatnie zmodyfikowałam zastępując cukier biały - brązowym w mniejszej ilości, zamiast skórki smażonej dodałam startą z jednej wyszorowanej pomarańczy, zamiast olejku migdałowego dodałam ziarenka wanilii. Wy zrobicie wg uznania.
Użyłam maku zmielonego, więc i jego przygotowanie jest nieco inne.
13 stycznia 2014
Bigos poświąteczny czyli na winie.
Ciepła aura sprawiła przekornie że złapałam jakąś infekcję. Kolejny dzień czuje się kiepsko, ale postanowiłam pokonać chorobę siłami natury.
Dziś czuję się odrobinę lepiej, więc czas napisać o ostatnich poczynaniach kuchennych.
Po świętach zawsze zostaje sporo skrawków wędlin i mięsnych resztek. Im bogatszych ich zasób, tym bardziej warto ugotować bigos. Jest wtedy bogaty w smaku i nazywam go "na winie", bo jest w nim wszystko co się nawinie i nadaje do bigosu.
Bigos poświąteczny czyli na winie.
Dziś czuję się odrobinę lepiej, więc czas napisać o ostatnich poczynaniach kuchennych.
Po świętach zawsze zostaje sporo skrawków wędlin i mięsnych resztek. Im bogatszych ich zasób, tym bardziej warto ugotować bigos. Jest wtedy bogaty w smaku i nazywam go "na winie", bo jest w nim wszystko co się nawinie i nadaje do bigosu.
Bigos poświąteczny czyli na winie.
1 stycznia 2014
Wino mandarynkowe na powitanie Nowego Roku 2014
Przy smacznie zastawionym stole i dzbanie domowego wina z czarnej porzeczki z mandarynkowym aromatem powitaliśmy Nowy Rok. Winko było pyszne i nie pozostawiło skutków ubocznych po wypiciu (wiecie co mam na myśli?), więc szybko piszę jak go przygotowałam.
Wino mandarynkowe
1 i 1/2 litra porzeczkowego domowego wina
lub innego deserowego
1/2 szklanki brązowego cukru
4 duże mandarynki
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
woda gazowana lub szampan (opcjonalnie)
Wyszoruj mandarynki. Dwie pokrój w plastry, z pozostałych wyciśnij sok.
Do dzbanka wlej sok mandarynkowy i wsyp pokrojone mandarynki. Wsyp cukier, cynamon i imbir.
Odstaw na godzinę po czym wlej wino. Odstaw na kolejną godzinkę.
Podawaj w szklaneczkach lub dużych kieliszkach z dodatkiem wody mineralnej - to wersja lekka.
Jeśli przed podaniem wlejesz 0,75 l schłodzonego szampana otrzymasz pyszny musujący napój.
Przeglądając życzenia noworoczne, niektóre zabawne , niektóre głębokie w treści najbardziej przypadły mi do gustu te właśnie:
Wino mandarynkowe
1 i 1/2 litra porzeczkowego domowego wina
lub innego deserowego
1/2 szklanki brązowego cukru
4 duże mandarynki
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
woda gazowana lub szampan (opcjonalnie)
Wyszoruj mandarynki. Dwie pokrój w plastry, z pozostałych wyciśnij sok.
Do dzbanka wlej sok mandarynkowy i wsyp pokrojone mandarynki. Wsyp cukier, cynamon i imbir.
Odstaw na godzinę po czym wlej wino. Odstaw na kolejną godzinkę.
Podawaj w szklaneczkach lub dużych kieliszkach z dodatkiem wody mineralnej - to wersja lekka.
Jeśli przed podaniem wlejesz 0,75 l schłodzonego szampana otrzymasz pyszny musujący napój.
Przeglądając życzenia noworoczne, niektóre zabawne , niektóre głębokie w treści najbardziej przypadły mi do gustu te właśnie:
Radosnego i szczęśliwego Nowego Roku
z marzeniami o które warto walczyć,
z radościami którymi warto się dzielić,
z przyjaciółmi z którymi warto być i
z nadzieją bez której nie da się żyć!
I tego Wam wszystkim życzę :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)