17 listopada 2010

Kluchy nadziewane mięsem z grzybami.

Takie kluchy to moje ulubione danie.
Nie mogę gotować ich zbyt często, gdyż wtedy łakomstwo bierze górę nad rozsądkiem.
Po zjedzeniu "słusznej porcji" ratuje szklanka piwa  lub nalewka orzechowa poprawiająca trawienie.

Kluchy nadziewane mięsem z grzybami. 
Składniki: 

  • 300g mięsa mielonego
  • 600g pieczarek lub grzybów leśnych 
  • duża cebula 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyzka oleju
  • 1 łyżka smalcu domowego
  • pół kg kapusty kiszonej
  • sos sojowo-grzybowy  TaoTao do smaku
  • sos sojowy (jasny) TaoTao do smaku
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków 
  • pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • sól
  • seler naciowy do dekoracji



Sposób wykonania:
Obierz cebulę pokrój ją w kosteczkę, połowę dodaj do mięsa - skrop je obficie sosem sojowym
wymieszaj i odstaw.
Drugą połowę cebuli zeszklij na maśle, dodaj obrane i posiekane grzyby - duś je, az będą miękkie i odparują wodę.


Skrop grzyby  sosem sojowo-grzybowym, posyp pieprzem czarnym do smaku. Odstaw do ostudzenia. 
Mięso z cebulą przesmaż na oleju, dopraw sosem sojowym, pieprzem do smaku i odstaw do ostudzenia.
Wymieszaj mięso z połową grzybów - otrzymasz farsz do klusek.
Sosy sojowe są słone, więc nie musisz uzywać soli.
Obierz ziemniaki, połowę ugotuj, połowę zetrzyj na tarce do ziemniaków.
Surowe ziemniaki odcisnij, sok odstaw, by uzyskać krochmal.
Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi i krochmalem - wymieszaj dokładnie.
Formuj placki, nakładaj mięso z grzybami do środka , zlep je i formuj kluchy.
Ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozpuść smalec, przesmaż na nim kapustę dodając pod koniec drugą połowę grzybów.
Dopraw ostatecznie sosem sojowym i pieprzem czarnym oraz ziołowym.


Podawaj kluchy na kapuście z grzybami udekorowane listkami selera naciowego.

Kwaśnica czyli kapuśniak rodem z gór.

Taka  zupa z mięsem i kiszoną kapustą, z dodatkiem aromatycznych przypraw  jest dobra na jesienną zawieruchę, kiedy to organizm spali tę odrobinę tłuszczyku , jaka jest w wieprzowym mięsie.


Kwaśnica 


Składniki: 

  • pół kg łopatki wieprzowej
  • duża cebula 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek włoszczyzny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka ziemniaków 
  • sól, owoc jałowca 
  • pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 
  • kilka łyżek jasnego sosu sojowego TaoTao
  • 1 szklanka kapusty kiszonej z kwasem

Sposób wykonania:
Mięso  podziel na części, 
włóż do 1,5 l gotującej się wody i gotuj ok. pół godziny. 
Włoszczyznę dodaj wraz z 2 ząbkami czosnku do gotującego się mięsa. 
Przypraw sosem sojowym  i roztartymi owocami jałowca. 
Gotuj aż mięso i jarzyny będą zupełnie miękkie. 
Dodaj do smaku pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego. 
Wywar przelej do innego garnka, dodaj do niego pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj dalej ok 10 minut.
Gdy ziemniaki będą miękkie wlej szklankę kwasu z kapusty razem z kapustą  
Pogotuj do chwili,aż kapusta będzie miękka.
Na maśle zeszklij cebulkę, oprósz mąką i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu przez chwilkę.
Podawaj kwaśnicę gorącą  z plastrami mięsa wieprzowego. 

16 listopada 2010

Rolada śląska z warzywami z pary.

Zraz zawijany czyli po prostu  rolada, to mięsko , które lubią wszyscy.
W rulon dobrej jakości mięsa można zawijać różne smaki suszoną śliwkę, grzyby, paprykę , morele, żurawinę itp.
Pewno tradycyjne kucharki śląskie złapią się za głowę, jak to rolada śląska z morelą ????
Rolada śląska to kawałek wołowiny przesmarowany musztardą i zawinięty wokół plastrów cebuli i boczku.
Niektórzy dodają jeszcze ogórka.
Moja rolada śląska nawet ta tradycyjna jest lekko zmodyfikowana.

Rolada śląska z warzywami z pary  
Składniki:

  • ładny kawałek wołowiny z udźca (1 - 1,5 kg mięsa)
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg cebuli
  • sos sojowy do skropienia
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki masła sklarowanego lub oliwy
  • bulion lub woda
  • mąka pszenna i  ziemniaczana sól  do smaku
  • Warzywa (ok 1 kg - brokuły, brukselka, kalafior itp)

Sposób wykonania:
Mięso wołowe pokrój w poprzek włókien w plastry (maksymalna grubość - 1 cm), ścinki odłóż do zmielenia. Rozbij płaty mięsa tłuczkiem (delikatnie!). Boczek zmiel w maszynce wraz ze ścinkami mięsa, dodaj pieprz czarny grubo mielony i ziołowy, 1 drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj dokładnie. Każdy płat skrop sosem sojowym, nałóż na połowępłatu  farsz po czym zwiń od strony farszu w roladę. Zwiąż każdą sztukę nitką lub zepnij szpileczką do zrazów, a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle lub oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, przesmaż ją krótko, nastepnie podlej bulionem lub wodą. Duś rolady do miękkości uzupełniając płyn od czasu do czasu , by się nie przypaliły. Płyn pozostały z duszenia wykorzystaj do przyrządzenia sosu cebulowego. Wymieszaj po pół łyżeczki maki pszennej i ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody - zagęść   sos. Dopraw go sosem sojowym  i pieprzem do smaku.
Warzywa ugotuj na parze skropione jasnym sosem sojowym.
Podaj roladę z warzywami polanymi sosem z pieczenia.

10 listopada 2010

Befsztyk tatarski z grzybkiem.

Mój mąż przepada za surową wołowiną, więc na specjalne okazje przygotowuję befsztyk tatarski.
Jako, że jutro święto - przygotowałam


Befsztyk tatarski z grzybkiem


Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego (polędwica lub ligawa)
  • 3 łyżki oliwy z oliwy extra
  • pieprz czarny i sól do smaku
  • mały słoiczek grzybków w occie
  • 1 czerwona cebula
  • czerwona słodka papryka w proszku i zielenina do dekoracji



Sposób wykonania:
Mięso posiekaj drobno lub zmiel. Dodaj oliwę najlepszej jakości, pieprz  i sól do smaku - wymieszaj dokładnie. Uformuj okragłe befsztyki i ułóż po dwa na talerzyku - udekoruj grzybkami i piórkami czerwonej cebuli oraz zieleniną.
Posyp czerwoną słodką papryką.
 Od czasu, kiedy nie używam surowych żółtek (w obawie przed salmonellą) "tatara" podaję z oliwą, czerwoną cebulą i dodatkami (ogórek, kapary,grzybki, oliwki... itp).
Co prawda mój befsztyk wyglada trochę jak UFO, ale smakuje całkiem nieźle.
Zawsze możesz wypróbować. :)
Od jutra długi wekeend i święto narodowe, więc życzę
miłego świętowania!
Do przyszłego tygodnia :)

4 listopada 2010

A w ogrodzie jeszcze...

Dzisiaj przepisu nie będzie.
 Wkręciłam się w konkurs na potrawy z sosem sojowym na portalu
www.gotujmy.pl
Konkretny temat zawsze inspiruje mnie do wymyślania nowych dań.
Jeśli chcecie zobaczyć któryś z przepisów na danie zamieszczone na fotce musicie tam zajrzeć.
www.gotujmy.pl. - moje przepisy.

A dzisiaj chcę wam pokazać zdjęcia z mojego ogrodu zrobione wczoraj.
Wciąż napływa ciepłe powietrze z Afryki, które chroni rośliny przed zmarznięciem.
To wspaniałe, że na poczatku listopada jeszcze tyle życia w ogrodzie.
Zobaczcie sami :)))
Pnącza....

Owoce również jeszcze na krzaczkach.
Maliny i poziomki...czyż nie piękny widok?



Nawet gladiola jeszcze kwitnie  i wrotycz - splotły się w  bukiet uroczy.
Oby jesień trwała jak najdłużej.

3 listopada 2010

Marmolada piegowata.

Ostatnie owoce i warzywa zebrane z ogrodu.
Jabłek w tym roku niewiele, gruszek też, ale jak zwykle dopisały aktinidia , czyli małe kiwi.



Sporo również winogron, które przetworzone zostały na sok i wino.
Z ostatnich owoców zrobiłam marmoladę.



Marmolada piegowata.
Składniki:

  • ok 2 kg różnych owoców (jabłka, śliwki, gruszki)
  • w tym kilka lekko dojrzałych pomidorów
  • ok. 1/2 kg brązowego cukru (lub zwykłego)
  • 1/2 szklanki czarnych jagód lub  porzeczek (mrożonych)


Sposób wykonania:
Umyte i oczyszczone z nasion owoce przepuść przez maszynkę, 
rozparuj na małym ogniu pod pokrywką dodając 2 łyżki wody.
Po około 15 minutach dodaj cukier i jagody, smaż marmoladę na małym ogniu do chwili, aż
woda odparuje, a marmolada zrobi się gęsta.
Jeśli nie zużyjesz jej od razu najlepiej zagotuj w pół litrowych słoiczkach.


Jagody dodałam aby zmienić jej kolor na bardziej apetyczny, gdyż jabłka w trakcie smażenia
często zmieniają kolor na brązowy.

2 listopada 2010

Zawijaniec drożdżowy z dynią.

Marmolada z dyni świetnie nadaje się do przełożenia drożdżowego ciasta.





Zawijaniec drożdżowy z dynią.


Składniki:

  • ok. 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • Marmolada (ok 750ml)
  • rodzynki wg uznania
  • Posypka zagnieciona z 2 łyżek masła, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mielonych orzechów włoskich (wstawiona do lodówki)



Sposób wykonania:
Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru - wymieszaj 
i odstaw w ciepłe miejsce.
Jaja ubij z cukrem do białości, dodaj drożdże  (jeśli "ruszyły"),szczyptę soli, resztę mąki .
Wyrabiaj ciasto, aż do chwili, gdy zacznie odstawać od ręki.
Pod koniec dodaj letnie,stopione masło z dodatkiem oleju.
Wyrób ponownie po czym rozwałkuj (podsypując delikatnie mąką) ciasto na ok 1 cm, rozłóż marmoladę, posyp rodzynkami po czym zawiń w roladę. 
Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia.
Kiedy wyrośnie nałóż  na zawijaniec posypkę - wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 50 min w temp.180 stopni C do chwili, aż posypka ładnie się zezłoci.

Marmolada dyniowa tzw. "złota"

Z dyni, jabłek i gruszek można usmażyć smaczną marmoladę w pięknym złotym kolorze.
Skład jest taki , a nie inny, gdyż zagospodarowałam spady jabłek i gruszek zimowych z mojego ogrodu.

Marmolada "złota".

  •  1 i 1/2 kg miąższu dyni
  • 1/2 kg gruszek
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • lub tylko 1 kg jabłek
  • ok. 3/4 kg cukru brązowego


Sposób wykonania:
Dynię i owoce zmiel w maszynce, wyłóż do rondla, podlej odrobiną wody i rozparuj
masę pod pokrywką.
Dodaj cukier   (mniej lub więcej) do smaku.
 Jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne możesz dodać soku z cytryny.
Następnie  zdejmij pokrywkę i mieszając smaż marmoladę na bardzo małym ogniu
  tak długo, aż odparuje.
Jeśli masz zamiar przechować marmoladę  dłużej - zagotuj ją w słoiczkach.

Czas na dynię....


Koniec października w mojej kuchni to czas dyni.
Pojawia się ona w sklepach dość obficie, gdyż niektórzy wycinają dyniowe głowy w ramach
tradycyjnego święta Halloween
Dla dzieciaków to świetna zabawa wyciąć takie straszydło dyniowe.

Dla mnie jednak to wspaniałe i cenne warzywo.
Dynię można  przygotować w zalewie słodko- kwaśnej, taką potrawę właśnie pamiętam z dzieciństwa.

Można jednak  zrobić  wiele innych smakowitych dań takich jak zupy, zapiekanki, placki, marmolady.

Na fotce zupa jarzynowa z dodatkiem różnych warzyw (w tym pomidorów i papryki) a także ze sporą ilością pokrojonej w kostkę dyni.
Zupa w wersji  obiadu jednogarnkowego - z dodatkiem paseczków szynki.
Polecam taką kolorową mozaikę na talerzu.